torsdag 15 september 2011

Vansinningt vacker vildmark vid vallen västerut, varsågod varsin välbetald våffla

Dag 3

Plus åtta grader, isande vindar och kallt småregn. Inte roligaste vädret för fjällvandringar. Hade önskat något klarare väder så att man ser fjällen när man är här. Hoppas väderprognosen för slutet av veckan håller i sig. I väntat på bättre tider får man då göra andra saker som också kan bli roliga upplevelser.
En tur till en av byarna i närområdet, Funäsdalen får det bli. Med närområde i glesbygd räknas väl så där en 5-10 mil kan jag tippa. För att komma dit får vi återigen möjlighet att passera Flatruet, i dagsljus denna gång. Flockvis med renar dyker upp bland de vindpinade nakna fjällbjörkarna och alldeles invid bilen. Känns som om vi är på rensafari. Ganska exotiskt för oss söderifrån, men lokalbefolkningen ler nog åt oss och vårt fotograferande på ungefär samma sätt som vi kanske ler åt turistande Japaner.


I Funäsdalen passade vi på att handla lite och tänkte överge stormköket för en pizza. Men eftersom varken jag eller mannen behärskar flytande libanesiska så blev vi tvugna att backa från de tankarna. Pizzabagaren kunde inte ta emot beställningar på något annat språk och eftersom han var själv fanns det inte någon annan att ta hjälp av. Det han däremot kunde säga var "Har ni beställt?" Men det hade vi ju inte. Då förstod vi varför matstället var tomt på gäster.

Så hoppade vi in i bilen igen och åkte i riktning mot Mittåkläppen. Vägen dit var riktig vildmark. Att Sverige har sådana fantastiska skiftningar i landskapet är så häftigt. Vi bor i ett oerhört vackert land.
Längst ner i dalen alldeles vid foten av Mittåkläppen ligger Djupdalsvallen. Där stannade vi till vid våffelstugan från 1700-talet och gynnade istället turistnäringen med att köpa varsin frasvåffla med grädde och hjortronsylt.

Tiden började bli knapp att hinna tillbaka till Storsjö i tid till middagsbjudningen hos barnens kusiner. Tillbaka till stugan en snabb vända och sedan var det så dags för trevligt umgänge med släkten.
Vi anlände lite senare än vad vi hade sagt, men har hört att det är finare att komma för sent än för tidigt i alla fall...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...