Halvungraren och hennes dotter på en resa genom Europa - del 2

En dryg mil från Miskolc, uppe i Bükkbergen ligger Lillafüred. Vårt slott såg verkligen inbjudande och pampigt ut när vi rullade in med bussen intill sjön. Vi fick ett tjusigt rum med utsikt över den prunkande parken, men ganska snart ville vi gå på upptäcktsfärd i omgivningarna. Vi hittade den smala spiraltrappan som ledde upp till ett av tornen i slottet och där uppe fick vi en fantastisk vy över byn och grönskan nere i dalen. I parken blommade tulpanerna och pingstliljorna och framför vattenfallet behövde vi ta en selfie. I den stora anrikt inredda salen inne i slottet stod flera schackspel uppställda och klara för ett spännande spel eller två. Längst ner i byggnaden fanns ett spa med bubbelpooler för lite avkoppling efter alla äventyr vi skulle få vara med om. Eller så kanske man bara behövde gömma sig lite för Henrik som gärna ville ut och ro med oss på den fina lilla sjön. Det var väl i och för sig gulligt av honom men med tanke på de antal öl han hade hunnit fått i sig så kändes inte idén så betryggande för oss.

Högst upp i slottet med utsikt över Hamorisjön. 


Det var en så kallad slott- och vinresa vi hade åkt på hon och jag så redan nästa morgon var det dags att få besöka den första vingården och provsmaka de fina vinerna i Tokaj. I den svala vinkällaren från medeltiden gick vi en intressant rundtur och sedan fick vi ta del av ett antal fina viner från den välkända trakten. Mycket gott och en aning berusande så dags på förmiddagen. 

Men både jag och min dotter vill verkligen tipsa om en annan vingård, det familjära Thummerer Pince i Eger som verkligen charmade alla våra sinnen. En varm och personlig vingård där vi fick provsmaka deras prisbelönta viner ihop med en helt fantastiskt komponerad ungersk måltid. De gjorde starkt intryck på våra sinnen och minnen och de serverade oss de godaste hembakade bakverken du kan tänka dig fyllda med den mumsigaste plommonkompotten. Härifrån köpte vi med oss ett par av de finaste rosévinerna som vi sedan kunde njuta av med en smak av Ungern hemma på balkongen den sommaren. Men innan vi åkte tillbaka till hotellet den dagen hann vi gott och väl med att se oss om i Eger, en riktigt fin stad med många gamla byggnader och söta små ungerska butiker. En promenad upp till slottet från 1500-talet fick vi heller inte missa. 

Vingården utanför Eger







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bad i jul eller julibad?

Halvungraren och hennes dotter på en resa genom Europa - del 4